Istenek fegyverzete
Égi háború-földi áldozatok


A görög mitológiában a villám Zeusz fegyvere, amelyet először a lázadó Titánok ellen használt. Több más kultúra hiedelemvilágában a villám maga is isten, és ez megmutatja, hogy az emberiség mindig is tisztelte, félte a villámok erejét.

Amikor embereket ér villámcsapás, a sérülések lehetnek nyilvánvalóak, felsziniek, és láthatatlanok, amelyek sokáig kínozhatják a sérülteket. Ezekkel a sérülésekkel foglalkozik a kerounomedicina és a keraunopatolégia. A kifejezések eredete a görög kerauno, villám szó. Évente több áldozatot követelnek a villámok, mint ahányat az összes időjárási jelenség együttvéve.
A villám sújtotta emberek halálozási aránya eléri a harminc százalékot. A villám áldozataira jellemző sérülések a szakadt ruházat, dobhártyarepedés, égésnyomok, megpörkölt haj és szőrzet, koponyatörés, szívkárosodás, az erős görcsök miatti belső szervi károsodás, sokktünetek, szürkehályog (cataracta traumatica), fraktálszerű mintázat a bőrön. Vannak olyan visszamaradó panaszok, amelyek csak évek alatt múlnak el, vagy végigkísérik egész életén át az áldozatot. Ilyenek a Mary Ann Cooper (University of Illinois, Chicago) által vizsgált idegrendszeri tünetek, amelyek a rövid távú memória kihagyásában, az új információk feldolgozásában, személyiségváltozásokban, fáradékonyságban és csökkent munkaképességben nyilvánulnak meg. Gyakori még a krónikus fájdalom, az alvászavar, a szédülés és a súlyos fejfájás.

-Nem tudtam a gondolataimat rendezni. Még egy mondat összeállítása is nehézséget okozott. Emlékeztem rá, hogy ki vagyok. Azt is tudtam, hol vagyok. Csak az nem akart összejönni, miképpen rendezzem a gondolataimat - jellemezte állapotát Gretel Ehrlich írónő, miután egy wyomingi séta alkalmával villám sújtott le rá. Sikerült felgyógyulnia, ezt a könyvéből idézett sorok is bizonyítják: "Fehér villanás volt. Olyan érezésem volt, mintha aranyflitterek szemerkélve hullanának alá a lábamon, majd mint egy útonálló, hátulról ütött fejbe hatalmas erővel az elektromos töltés. (...) Vértócsában tértem magamhoz, hason fekve, kissé távolabb onnét, ahol lennem kellene, furcsa szögben elterülve az ösvény oldalán. Az egész égbolt besötétedett. Este volt? És ha igen, melyik? Hány perc hány óra telt el az eszméletvesztés óta kiesett idő alatt, és hol vannak a kutyák? Próbáltam hívni őket, de nem volt hangom. Torkom izma megbénultak, nem tudtam nyelni. A kutyák elpusztultak? Minden borzasztó volt: se hangok, se képek, se illatok, egyáltalán semmi. Hátba lőttek? Agyvérzést kaptam, vagy szívinfarktustól szenvedek? Sötét gondolatok voltak ezek. (...) A fájdalom erősödött mellkasomban, és testem minden izma sajogott. Egészen biztos voltam benne, hogy haldoklom." A villámcsapást követő két év alatt Gretel több ezerszer ájult el. Az érfalait összehúzni képes simaizomzat elvesztette tónusát, így az nem tudta vérnyomását szinten tartani. Mivel az idegeket borító mielinhüvely is sérült - mint egy elektromos vezeték, amelyről leolvadt a szigetelés -, ezért az ingerületek nem juthattak tovább, hogy átadják az izom-összehúzódásra vagy a gyorsabb szívműködésre irányuló utasításokat.

Akik elszenvedik a hatalmas kisülést, gyakran leáll a szívük és a légzésük, amelyet újraélesztéssel kell elindítani. Ám villámcsapás esetén ez nem mindig megy egyszerűen. 1975-ben Damion Brinkle egy vihar közben telefonált. Éppen meg akarta szakítani a beszélgetést, amikor a villámcsapás érte. ,"Belecsapott a fejembe, majd végigment a gerincemen. Összeforrasztotta a cipőm sarkának szegeit a padló szegeivel. Feldobott a levegőbe, fenntartott, aztán visszadobott az ágyra."
A testenkívűliség élményében volt része. Fentről nézte, ahogy próbálják újraéleszteni. "Ez a fickó a mellkasomat nyomkodja, aztán egyszer csak azt mondja: elvesztettük. Elment. Arra gondoltam, ki ment el, és hová? Lenéztem magamra, és arra gondoltam: Mindig azt hittem, hogy ennél azért jobban nézek ki."
A kórházban nem tudták a szívét újraindítani, ezért halottnak nyilvánították.
28 perccel később előkészítették a halottasházhoz. Címkét tettek a lábujjára, és lepellel fedték le. Már útban volt a hűtőkamra felé, amikor "hirtelen úgy éreztem, meggyulladok, mindenem tüzel. Égek, és nem tudok megmozdulni. Nem látok, és nem Iélegzem. Aztán mély levegőt veszek. Levegő áramlott a tüdőmbe, és a lepelbe fújtam. Amilyen gyorsan tudtam, kifújtam a levegőt a lepelbe." Számára is évekig tartott a felépülés. 1994 nyarán derült égből csapott le a villám a coloradói Dale-ben, megölve egy kerékpárost. A viharfelhő 15 kilométerre volt, és nem látszott a hegytől. Ez csak a tucsoni atmoszférafigyelő rendszer segítségével derült ki. Az ilyen villámok többsége a pozitív kisülések közé tartozik, amelyek erősebbek a gyakoribb negatív kisüléseknél. Amikor a felhő pozitív töltésű középső vagy felső részéből indul a töltéskiegyenlítődés, akkor nagyobb távot kell átívelnie, tehát nagyobb töltésmennyiség felhalmozódása után sül csak ki. Előfordul néha, hogy holtan találnak magányos túrázókat a hegyekben. Látszólag egészségesek. Semmi sem indokolja halálukat. Ilyenkor talán segíthetnek a keraunopatológia, azaz a villám okozta halálesetek vizsgálatának tapasztalatai. Ha a testen semmilyen látható jel nem utal a halál okára, a patológus megvizsgálja az áldozat ruháin, zsebeiben, testén viselt fémtárgyakat. A vastartalmúakat a villám mágnesezheti. Ilyen tárgyak a kulcsok, órák -különösen fémszíjjal -, a melltartók merevítői. De hogyan lehetséges, hogy egy emberéletet követelő elektromos szikra nem hagy nyomot a testen? Többféleképpen érheti el a villám az emberi testet. Közvetlen csapás útján vagy egy tárgyról (például: fáról) oldalág csap az emberbe, vagy a talajon keresztül - például: sporteseményeken, amikor egyszerre többen esnek áldozatul. Michael Cherrington (Lightning Data Center, St. Anthony Hospital, Denver, Colorado) elmélete szerint "a villám úgy is megölheti az embert, hogy el sem találja. A keletkező erős mágneses mező zavaró hatása áramot okoz a testben. Ha a keletkezett áram az áldozat szívciklusának egy különösen sebezhető pontján, a repolarizációs szakaszban (T-hullám az EKG-n) zavarja meg a szívritmust, akkor könnyebben keletkezhet szívroham."

Más módja is van, hogy a villámlás közvetve oltson ki életeket. 1994-ben az egyiptomi Durancában egy villámcsapás üzemanyagtárolót ért. A robbanásban több mint 400 ember vesztette életét. 1769-ben a bresciai St. Nazaire-templom tornya vonzott magához villámot, amely a kriptában tárolt több mint 100 tonna puskapor felrobbantásával lerombolta a város egyhatodát, és megölte 3000 lakóját. A történelem -vagy az emberi ostobaság- megismételte önmagát Rodosz szigetén a St. Jean-templomban tárolt hadianyaggal. 4000 ember vesztette életét 1856-ban. Emlékeztetőül: Benjamin Franklin 1753-ban publikálta a villámhárító ötletét. Csakhogy a korlátoltság korlátlan mivolta e felfedezés terjedését is meggátolta. Egy "természettudományos" érv szerint a föld túlzott "elektrifikálása" földrengéseket okozhatna. Az egyház érvelése
szerint pedig isten haragjának megnyilvánulását nem szabad korlátozni. Maradt tehát az ima Szent Borbálához...
1977-ben a New Yorkot ellátó elektromos hálózatot négy villámosapás érte egy órán belül az elosztóállomások közti fővezetékeken. Mivel akkor még nem voltak felszerelve áramlökés-blokkolók, amelyek a távvezeték oszlopain keresztül a földbe vezetik a túlfeszültséget, példátlan áramszünet vette kezdetét. A 25 órán át szünetelő áramellátás alatt a Wall Street is beszüntette működését. Ezrek rekedtek metrókocsikban, és éjszaka tömeges fosztogatások is történtek. 1969-ben az Apollo 12-t a fellövés utáni 36. másodpercben érte villámcsapás.
Az elektromos rendszer több mint 15 másodperces leállása nem okozott katasztrófát. Az indulás előtti és utáni hat órában ez volt az egyetlen villám, melyet maga a felszállás váltott ki. Steve Conrad parancsnok: "Van egy kis gondunk. Nem tudom, mi történhetett. Lehet, hogy belénk csapott egy villám. (...) Jó lenne egy kicsit alaposabb időjárás-jelentést kapni. Ámen."

Adatok, tévhitek, tanácsok

Az áldozatok 84 százalékát hétvégén és szerda délután éri a csapás. Négyszer annyi férfit, mint nőt. Nem a tesztoszteron vonzza a villámot, hanem a férfiak több időt töltenek a szabadban - akár munkavégzés, akár kikapcsolódás okán. A Iegtöbb közüIük golfozó és horgász. Amíg ön ezt a mondatot elolvassa, csaknem száz villám éri el a Földet. Az esélye, hogy ön részese lesz egy villámcsapásnak, egy a háromezerhez. Jóval (14 650-szer) nagyobb, mint megnyerni a lottóötöst. Tehát ne játsszon a villámmal! Inkább csodálja szépségét és erejét! Tisztes távolból. Ha mégis a közelébe kerül, maradjon egy épületben vagy az autójában. A járművek, ha fémből készültek, és zárt terűek, a Faraday-kalitka elve alapján megvédik a bennük tartózkodókat. Kerékpárról, motorról le kell szállni, és menedéket keli keresni. Alapszabály, hogy ne nyúljunk a fémfelületekhez. Ez a házakon belül is igaz. Minden olyan közművezeték, amely fém, bevezeti otthonába a veszélyt. Az antennakábel, a telefondrót, a villanyvezeték, a vízvezeték és a fűtéscsövek is. Ezeket kerülni keli zivatar idején. A vasbeton alapokat és -falakat sem szabad érinteni. Szabadban kerülni kell a kerítéseket, vezetékeket, le kell tenni a hosszú tárgyakat, különösen, ha fémből készültek, vagy nedvesek. Erdőben a kisebb fák alatt lehet menedéket keresni, eltávolodva a magasabbaktól. Szabadban, főleg nyílt területen csökkenteni kell a talajjal érintkező felületet és a magasságunkat is. Ne hasaljon le, mert így növeli a talajjal érintkező felületet! Le kell guggolni, zárt lábakkal, lehajtott fejjel. A karok a fejen vagy a térdeken összefogva. Ha csoportról van szó, legalább öt méter távolságot kell tartani egymástól. Ha vízben vagyunk, vagy vízen kajakkal, kenuval, vitorlás kishajóval, akkor haladéktalanul el kell hagyni a vizet. Ahogy hegyekben a csúcsokat és a barlangokat is. Amikor hallani a mennydörgést, akkor a veszélyzónában vagyunk. Az égnek meredő hajszálak láttán fényképezéssel foglalkozni égbekiáltó tudatlanság. (Lásd: http://www.erh.noaa.gov/er/cae/ svrwx/ltg.htm) Ilyenkor azonnal fel keli venni a fent leirt guggoló testhelyzetet, lehetőleg lábujjhegyen. Tévhit, hogy az autót a gumikerekek védik meg, és az is, hogy a gumitalpú cipő védelmet nyújt.

Forrás: Találkozások 2005. 7-8. szám 50.old


 

>